НАУКОВО-ДОСЛІДНА ЛАБОРАТОРІЯ

18.05.2016 | «О.А Захаренко – творець авторської школи, педагогіки життя, педагогіки конкретної дії»

18 травня 2016 року відбулося спільне засідання у вигляді круглого столу науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства та науково-дослідної лабораторії «В.О. Сухомлинський і школа ХХІ століття» на тему «О.А Захаренко – творець авторської школи, педагогіки життя, педагогіки конкретної дії». 30 квітня відзначалася річниця від дня смерті Олександра Антоновича Захаренка, саме тому засідання і було присвячене пам’яті великого педагога, вчителя, людини, яка прагнула змінити систему освіти України на краще. Ім’я цього талановитого вченого, організатора народної освіти, одного із засновників Академії педагогічних наук України відоме педагогічній громадськості далеко за межами України. Подвижницька праця, багатогранна громадська діяльність самобутнього вчителя, «скульптора дитячих душ», директора школи мають велике значення для розвитку педагогічної науки і практики.

Відкривав засідання доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України, завідувач кафедри дошкільної педагогіки і психології, завідувач науково-дослідної лабораторії Кузь Володимир Григорович. Також виступали Кочубей Тетяна Дмитрівна  (доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи) з темою «В. Сухомлинський і О. Захаренко: формування морально-духовного світу дитини»; Рогальська Надія Василівна (професор кафедри дошкільної педагогіки і психології)  з темою «Реалізація ціннісного підходу до дітей в педагогічній діяльності О. А. Захаренка»; Полєхіна Вікторія Миколаївна (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи) з темою «Вплив педагогічних ідей О.А Захаренка на взаємодію сім’ї  та школи у формуванні соціально зрілої особистості»; Ткачук Лариса Василівна (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та освітнього менеджменту) з темою «О. А. Захаренко  про радість успіху як ефективний засіб у формуванні особистості»; Добридень Алла Володимирівна (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри виховних технологій та педагогічної творчості) з темою «Засади родинного виховання у творчій спадщині О. А. Захаренка»; Макарчук Вікторія Вікторівна (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри виховних технологій та педагогічної творчості) з темою «Робота з батьками у досвіді О. А. Захаренка».

Присутні обговорили педагогічні ідеї та погляди видатного педагога, його стремління до удосконалення сімейних стосунків, школи, освіти загалом. Кузь Володимир Григорович розповів багато чого цікавого про Олександра Антоновича, адже вони були знайомі, і підтримували гарні стосунки.

Олександр Антонович Захаренко (2. 02. 1937р. — 30. 04. 2002р.) — український педагог, громадський діяч. Заслужений учитель УРСР (1974). Народний учитель СРСР (1983). Академік Академії педагогічних наук України, директор відомої в Україні авторської школи у селі Сахнівка на Черкащині.

Закінчив фізико-математичний факультет Черкаського державного педагогічного інституту (1959) і отримав призначення на роботу в с. Сахнівку Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.

До 1966 року працював учителем математики та фізики у Сахнівській школі, а з 1966 року був призначений її директором. На цій посаді О. А. Захаренко пропрацював понад 35 років.

Він створив нову систему громадянського, сімейного та трудового виховання, на практиці реалізував ідею школи-родини, школи, життя якої тісно перепліталося з життям села, його історією. Пошукова робота учнів спрямовувалася на дослідження родоводу і результатом цієї роботи стала «Енциклопедія шкільного роду» (в 4-х томах), видана у 2000 році.

Разом з дітьми та їх батьками Олександр Антонович перетворив звичайну сільську школу у школу-комплекс, яка забезпечувала розвиток учня не гірше, а за багатьма показниками і значно краще, в порівнянні з міськими школами.

У Сахнівській школі з ініціативи О. А. Захаренка та завдяки спільним зусиллям батьків і громадськості, були побудовані навчально-спортивний комплекс, танцювальний зал, ігрові кімнати, басейни, культурно-музейний центр, обсерваторія, створено музей села, започаткована шкільна багатотиражна газета.

Визнанням оригінальності і новизни педагогічних ідей О. А. Захаренка стало те, що після його смерті Сахнівській школі було надано офіційний статус «Авторська школа О. А. Захаренка» (2002).

2007 року Міністерством освіти і науки України запроваджено нагрудний знак «Олександр Захаренко».

За час трудової діяльності Олександр Антонович неодноразово обирався депутатом різних рівнів — від сільської Ради до Верховної Ради СРСР (1986–1991).

Неодноразово відзначався державними нагородами: медалями «За трудову відзнаку», «За доблесний труд», медаллю А. С. Макаренка, орденом Леніна, знаком «Відмінник освіти СРСР», орденом «Знак Пошани», має почесне звання Заслужений учитель УРСР» (1974), почесне звання «Народний учитель СРСР» (1983).

У 1989 р. О. А. Захаренко був обраний членом-кореспондентом Академії педагогічних наук СРСР, а через три роки його було призначено академіком-засновником Академії педагогічних наук України (1992). У 1999 році Олександра Антоновича обрано дійсним членом Російської Академії освіти.

DSC06011 DSC05991 DSC05990 DSC05986 DSC05981 DSC05980 DSC05976

 

print